James Carafano az amerikai – közép-európai kapcsolatok újjáélesztéséről

James Carafano az amerikai – közép-európai kapcsolatok újjáélesztéséről
2018-11-11 Béla

A Külügyi és Külgazdasági Intézet a Danube Intézettel közösen rendezte meg az „Amerika – Közép Európa kapcsolatok felélesztése: A Trump adminisztráció perspektívája” című rendezvényt. Az esemény fő előadója James Jay Carafano, a Heritage Foundation Kathryn és Shelby Cullom Davis Nemzetbiztonsági és Külpolitikai Intézet (Kathryn and Shelby Cullom Davis Institute for National Security and Foreign Policy) elnökhelyettese volt.

Előadásában fontosnak tartotta kiemelni, hogy kétféle Donald Trump létezik: az egyik a „showman” Trump, a másik a valódi, komoly Trump.  Meggyőződését fejezte ki, hogy az elnök nyilvánosság felé mutatott arca nem változott meg elnöként és lényegében ugyanaz, mint a 80-as években tevékenykedő üzletemberé. Szintén kiemelte, hogy a jövőben jóval erősebb gazdasági és biztonságpolitikai kötelék fogja összekötni Közép és Észak-Európát az Egyesült Államokkal.

Carafano nyitóelőadása után kerekasztal-beszélgetésként folytatódott a rendezvény. John O’Sullivan, a Danube Intézet elnöke és Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) igazgatója szóltak hozzá az elhangzottakhoz. Ugrósdy Márton kiemelte: Donald Trumpot már elnökké választása előtt leírta a sajtó és a közvélemény jelentős része, míg John O’Sullivan többek között megjegyezte, hogy az ”America First” kampányszlogen egy határozott ígéret volt, ami előre kalkulálható volt, így aki akart, fel is készülhetett rá.

A közönség kérdésére a KKI igazgatója úgy vélekedett, hogy Közép–Európának növelni kell védelmi kiadásait, hogy megközelítse a NATO tagországoknak célul kitűzött két százalékos védelmi ráfordítás, miközben az amerikai befektetések előtt is nyitottnak kell maradni. James Jay Cafarano egy másik kérdésre úgy reagált: bár Magyarország kis országnak tekinthető, de az afganisztáni és iraki háborúkban – több szomszédos országgal egyetemben – politikai és gazdasági erején felül járult hozzá a közös erőfeszítésekhez, de emellett földrajzi fekvése miatt is stratégiai fontosságúnak tekinti az amerikai külpolitika hazánkat.