Járványügyi hidegháború – Az USA és Kína pozíciókeresése a covid-19 utáni világban

Járványügyi hidegháború – Az USA és Kína pozíciókeresése a covid-19 utáni világban
2020-05-11 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2020. április 16-án online kerekasztal-beszélgetést szervezett Járványügyi hidegháború – Az USA és Kína pozíciókeresése a covid-19 utáni világban címmel. A rendezvény szakértői Baranyi Tamás Péter, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese, valamint Varga Gergely, a KKI vezető kutatója voltak.

A két ország kapcsolatát illetően Baranyi Tamás kiemelte, hogy a viszony egyre inkább kiéleződik, ahogyan Kína kifelé tart a járványból, az USA pedig egyre inkább belecsúszik a válságba. Emellett mindkét ország igyekszik a saját szempontjából előnyös módon kiemelni, hogy ki milyen hibát követett el, illetve ki milyen sikeres intézkedést hozott a járvány kezelése során. Varga Gergely hangsúlyozta, hogy a két hatalom igyekszik saját narratíváját minél szélesebb körben eljuttatni a világ közvéleményéhez. Ezzel párhuzamosan Kína igyekszik minden lehetőséget kihasználni, ahol globális vezetőként tüntetheti fel magát. Kiemelte, hogy egyelőre nem látszódik az a terület, ahol a két ország közti kapcsolat az együttműködés irányába mozdulhatna el.

Baranyi Tamás hangsúlyozta, hogy a két ország gyakorlatilag hidegháborús narratívákat sulykol, amelyek nem fognak eltűnni a járvány visszahúzódásával. Varga Gergely rámutatott, hogy az amerikai politikusok által Kína kapcsán megfogalmazott üzeneteknek egyértelműen belpolitikai céljai is vannak, mivel mozgósító erővel bírnak az elnökválasztási kampányban. A kutató szerint a járvány felgyorsíthatja bizonyos iparágakban az USA és Kína szétválását, párhuzamos kapacitások kialakítását.

Baranyi Tamás szerint az USA-Kína kereskedelmi háborúnak politikai szempontból egyedül Oroszország lehet nyertese, egyébként mindenkinek érdeke, hogy a konfliktus kezelhető maradjon. Európa és Kína viszonya kapcsán elmondta, hogy kínai befolyásnövekedés inkább a gazdasági válság kezelése kapcsán jelentkezhet, nem pedig a járvány közvetlen hatásaként.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!