Julie Bishop ausztrál külügyminiszter látogatása a KKI-ben

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter látogatása a KKI-ben
2018-02-22 Béla

2018. február 21-én Julie Bishop, Ausztrália külügyminisztere látogatott a Külügyi és Külgazdasági Intézetbe (KKI), ahol „Az ausztrál külpolitikai stratégia: A szabály-alapú nemzetközi rend fenntartása” címmel tartott előadást.

A rendezvényt Schőberl Márton, a KKI igazgatója nyitotta meg. Köszöntőbeszédében kifejtette, hogy ugyan hatalmas földrajzi távolság választja el Ausztráliát Magyarországtól, a két ország értékek és mentalitás terén igen közel áll egymáshoz. Emellett külön felhívta a figyelmet arra, hogy Bishop külügyminiszter asszony budapesti látogatása nem csak az ausztrál-magyar kétoldalú kapcsolatok, hanem a Visegrádi Együttműködés és az EU-Ausztrália viszony szempontjából is mérföldkőnek tekinthető.

Julie Bishop előadása az ausztrál külpolitika prioritásait mutatta be a gyorsan változó nemzetközi környezet fényében. Elmondása szerint Ausztrália határozottan kiáll a szabály-alapú globális rend mellett, és ebben a hasonlóan gondolkodó EU-tagokkal való együttműködésre is számít. Ausztrália stratégiai földrajzi fekvésére való tekintettel hangsúlyozta, hogy a csendes-óceáni térség fejlődő országai előtt komoly gazdasági és demográfiai növekedési perspektíva áll. Beszéde után újságírói és hallgatósági kérdésekre válaszolt számos témában, így például a dél-kínai tengeri határvitákról, Kína felemelkedéséről, a Nemzetközösség jövőjéről, valamint Ausztrália nemzetközi segélyezési tevékenységéről.

A rendezvényre a bécsi ausztrál nagykövetség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével került sor.