Kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben az ázsiai-csendes-óceáni régióról és Vietnámról

Kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben az ázsiai-csendes-óceáni régióról és Vietnámról
2020-02-27 KKI
Február 24-én Dr. To Anh Tuan, a Vietnámi Diplomáciai Akadémia igazgatóhelyettese tartott előadást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI) az ázsiai-csendes-óceáni régióban zajló geopolitikai folyamatokról és Vietnám szerepéről a térségben. Az előadást követően kerekasztal-beszélgetésre került sor Dr. Baranyi Tamás, a KKI stratégiai igazgatóhelyettesének részvételével.

Előadásában Dr. To hangsúlyozta, hogy a térségben a súlypontok eltolódása zajlik, és ennek megfelelően egyre inkább indo-csendes-óceáni térségről beszélnek a szakemberek. A régió az USA és Kína nagyhatalmi vetélkedésének egyik kiemelt színtere, ugyanakkor a fegyveres konfliktusok elkerülik a térséget, és viszonylagos politikai stabilitás a jellemző. Véleménye szerint az Észak-Korea körüli feszültség kisebb veszélyt jelent a térség biztonságára, mint a dél-kínai-tengeri területi viták. Ez utóbbi ugyanis sokkal összetettebb konfliktus, így megoldani is nehezebb. A régiót olyan, új típusú biztonsági kihívások is érintik, mint a járványok, kalózkodás, környezetszennyezés és éghajlatváltozás. A Mekong-deltát különösen érzékenyen fogja érinteni a klímaváltozás, ami komoly kihívást jelent az érintett országoknak.

Vietnám szerepe kapcsán elmondta, hogy országa földrajzi szempontból az indiai-csendes-óceáni térség középpontjában helyezkedik el. Vietnám számára a függetlenség megőrzése és a békés fejlődés biztosítása áll a külpolitika fókuszában, emellett kiemelt célkitűzése az ASEAN gazdasági szerepének erősítése a régióban. A magyar-vietnámi kapcsolatok tekintetében hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése erősítheti a jogszabályokon alapuló nemzetközi rendet. Dr. To különösen nagy jelentőséget tulajdonít a két ország vonatkozásában az emberek közti kapcsolatoknak.

Reagálásában Baranyi Tamás kifejtette, hogy sokszor kizárólag Kína felemelkedéséről hallani, ami téves megközelítés, mivel az egész földrész felértékelődésének lehetünk tanúi. Hangsúlyozta, hogy az indiai-csendes-óceáni térség koncepciója nem amerikai találmány, mivel gazdasági folyamatok eredményeképpen alakult ki. Baranyi Tamás szintén kiemelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése mindkét ország érdeke.