Kerekasztal-beszélgetés a nemzetközi kereskedelem jelenéről és jövőjéről

Kerekasztal-beszélgetés a nemzetközi kereskedelem jelenéről és jövőjéről
2019-03-04 Béla

Folyamatos változás és rég nem tapasztalat feszültségek jellemzik napjaink nemeztközi kereskedelmi rendszerét. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal-beszélgetést szervezett a nemzetközi kereskedelmet napjainkban érintő legfontosabb események és folyamatok értékelésére. A kerekasztal beszélgetést Goreczky Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa moderálta.

A kerekasztal-beszélgetés mindkét meghívott vendége egyetértett abban, hogy a 2019-es év továbbra is a feszültségek és konfliktusok jegyében fog telni. Blahó Levente, a Raiffeisen Bank szenior elemzője hangsúlyozta, hogy Trump elnök a választói felé tett ígéretek miatt is kénytelen végig vinni azokat a konfliktusokat, amelyeket az ország kereskedelmi deficitjének csökkentése érdekében kezdeményez. Jelenleg elsősorban Kínára irányul az amerikai vezetés figyelme, de egy esetleges megállapodás után várhatóan a többi jelentős kereskedelmi partner, legnagyobb valószínűség szerint az EU kerül sorra. Az Európai Unió tagállamaként Magyarország önállóan nem alakítója az eseményeknek, ám az európai autóiparral szemben kilátásba helyezett amerikai védővámok érzékenyen érintenék a hazai gazdaságot is.

A kerekasztal beszélgetés másik meghívott vendége, Vattai Tamás, Magyarország ENSZ/WTO melletti Állandó Képviseletének diplomatája elmondta, hogy az USA aktív részvétele nélkül nem hajtható végre a WTO reformja. Az amerikaiak egyelőre bilaterális kereskedelmi konfliktusaikra összpontosítanak, a WTO reformja kapcsán pedig eddig inkább elvárásokat fogalmaztak meg, nem pedig kidolgozott javaslatokat.