Kerekasztal-beszélgetés aktuális világgazdasági témákról a KKI-ben

Kerekasztal-beszélgetés aktuális világgazdasági témákról a KKI-ben
2019-12-16 KKI
2019. december 5-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértőinek részvételével került sor kerekasztal-beszélgetésre, amely az elmúlt hónapokban készült, világgazdasági témájú KKI elemzések eredményeit mutatta be.

Kacsirek László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az USA és Kína közti kereskedelmi háborúról készített elemzésének összefoglalásaként elmondta, hogy a két gazdasági nagyhatalom viszálya negatívan hat az európai transznacionális vállalatok évtizedek alatt kialakított nemzetközi értékláncaira. Másrészről az európai exportőrök helyettesíthetik a vámok következtében kiszoruló kínai, illetve amerikai termékeket.

Kutasi Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta, hogy az általa készített elemzés a Kanadával (CETA), Japánnal (EPA), a Koreai Köztársasággal, Kolumbiával, Peruval és Ecuadorral kötött uniós szabadkereskedelmi egyezmények magyar vonatkozásaira fókuszált. Az elemzésben elvégzett modellszámítás eredménye, hogy a három fejlett országgal kötött egyezmény hatásai kapcsán nem várható jelentős ágazati bővülés és addicionális GDP-növekedés a magyar gazdaságban. A fejlődő latin-amerikai gazdaságok esetében pedig egyáltalán nincs várható ágazati kibocsátási és GDP-bővülési hatás.

Szakáli Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tudományos segédmunkatársa az EU és az ASEAN térség gazdasági kapcsolatairól írt elemzéséből kiemelte, hogy a két régió közti együttműködés szoros gazdasági viszonyt is magában foglal. Ugyanakkor különböző érdekcsoportok továbbra is előfeltételeket támasztanak a régióközi és kétoldalú kereskedelmi tárgyalások, illetve ratifikációk elé.