Kerekasztal-beszélgetés az indiai-magyar gazdasági kapcsolatokról

Kerekasztal-beszélgetés az indiai-magyar gazdasági kapcsolatokról
2019-05-14 KKI

Napjainkban India a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága, amely egyre fontosabb szerepet játszik a globális folyamatokban. Magyarország pedig növekvő figyelmet fordított az elmúlt években a gazdasági kapcsolatok építésére a keleti országokkal. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal-beszélgetést szervezett az indiai-magyar gazdasági kapcsolatok értékelésére, a vállalati tapasztalatok megosztására. A kerekasztal beszélgetést Goreczky Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa moderálta.

Sanjeev Manchanda, az Indiai Köztársaság Nagykövetségének kereskedelmi képviselője elmondta, hogy az indiai vállalatok számos magyar iparágban fontos beruházónak minősülnek, példaként említve többek között az autóipart, az infokommunikációs szektort, illetve a szolgáltató központokat. Véleménye szerint a két ország gazdasági kapcsolatai erősek és sokszínűek, ugyanakkor szükség van a további fejlődésre, a kereskedelmi forgalom növelésére. Elmondása szerint a magyarországi indiai beruházók visszajelzései pozitívak, ugyanakkor kihívás számukra a képzett munkaerő hiánya, illetve a munkavállalási engedélyek megszerzésének lassú és bürokratikus folyamata.

Kovács Csaba, a Richter Gedeon gyógyszergyár főosztályvezetője ismertette a cég Indiában végrehajtott beruházásának folyamatát, illetve megosztotta az ottani gyártótevékenység során szerzett tapasztalatokat. Az üzem gyors felépítésében és sikeres működtetésében fontos szerepet játszott az indiai partner, amely gyógyszercéggel a Richter több évtizede kapcsolatban áll. Kihívásként a nagymértékű fluktuációt említette.

A kerekasztal-beszélgetés harmadik résztvevője Dr. Besenyei Péter, a Logipix Kft. alapítója és ügyvezetője röviden ismertette cége sikeres indiai üzleti tevékenységét. Az elsősorban közterületfigyelő kamera-rendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó vállalat tapasztalatai szerint az indiai piacon történő érvényesülés titka a türelem, legnagyobb kihívás pedig annak megértése, hogy Indiában sok minden másképp működik, mint Európában.  Besenyei Péter elmondta, hogy  a magyar kis- és középvállalkozások számára a legnagyobb korlátozó tényező a rendelkezésre álló információk hiánya, ezért egy helyi partner sokat segíthet a piacra jutásban.