Kilátás a hegyről 2020/1: Brexit – Az ismeretlenbe, és tovább!

Kilátás a hegyről 2020/1: Brexit – Az ismeretlenbe, és tovább!
2020-03-08 KKI
Az Egyesült Királyság „nemzeti drámájának” új fejezete hivatalosan február 1-jén vette kezdetét, ettől a dátumtól kezdve ugyanis a szigetország hivatalosan már nem tagja az Uniónak, viszont a kilépés maga még nem következett be teljes mértékben. A szigetország ugyan még tagja az EU belső piacának és vámuniójának, valamint köti az uniós jog, ugyanakkor képviselői már nem ülnek ott a tárgyalóasztaloknál, hogy beleszólhassanak az EU-t érintő döntésekbe.

A Kilátás a hegyről legújabb részében Molnár Tamás Levente kérdezte Szabó Barnabást arról, hogy a brexit képes volt-e széttördelni a brit társadalmi összetartást, mekkora hatással volt az egyes nagy-britanniai országrészekben tapasztalható elszakadási törekvésekre.

Az adásból kiderül, hogy mekkora eséllyel fog tudni megállapodni a brit és az EU-s tárgyalódelegáció egy kereskedelmi szerződésről, hogy milyen lehet a jövőbeli viszony az Unió és a „global Britain” között, illetve hogy Boris Johnson miniszterelnök mely, szívéhez közel álló projektekre költhette volna azt a pénzt, amibe országának a brexit eddig került.


A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája.

A teljes adást az alábbi linken, a Soundcloud-csatornánkon és a Spotify-on is elérhetik!