Kilátás a hegyről 2021/9: Orosz elnökség az Északi-sarkvidéki Tanácsban

Kilátás a hegyről 2021/9: Orosz elnökség az Északi-sarkvidéki Tanácsban
2021-05-18 Csenge Dobrai

Az Északi-sarkvidéki Tanács (Arctic Council) 1996-ban alakult meg. A 8 északi sarkköri országot tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia. 2020. május 19-én Oroszország kezdi meg a kétéves elnökségi ciklusát a szervezetben.

Hogyan viszonyulnak az adott országok (USA, Kína és Oroszország) az Északi-sarkvidéki Tanácshoz, annak működéséhez és mik az érdekei a szervezet kapcsán? Hogyan működik együtt Oroszországgal a másik két állam a térségben? Mire lehet számítani az adott államoktól a következő két évben az Északi-sarkvidéki Tanács és az orosz elnökség kapcsán? Az északi-sarkvidéki régió hagyományosan stabil és együttműködésre összpontosító a nemzetközi rendszeren belül, ami részben az Északi-sarkvidéki Tanács működésének, részben pedig annak a felismerésnek a következménye, hogy a régió az éghajlatváltozásban betöltött szerepe nagyobb, mint bármely más régiónak, az egész bolygót befolyásolja.

Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról beszélgetett Ilyash György kutatónk Zoltai Alexandrával a Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központ szakértőjével, valamint Szilvási Simonnal az Antall József Tudásközpont Globális Kapcsolatok irodájának munkatársával. A vendégeink kutatási munkája az arktiszi térségre összpontosít.


A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája.

A teljes adást az alábbi linken, SoundCloud-csatornánkon vagy Spotify-on érhetik el!