KKI: erősíteni kell a regionális együttműködést

KKI: erősíteni kell a regionális együttműködést
2017-08-02 Béla

A regionális együttműködést erősítve, a vitákat felvállalva érdemes az Európa jövőjéről szóló vitákat lefolytatni – mondta Schőberl Márton nagykövet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója a 28. bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor rendezvényén, a romániai Tusnádfürdőn.

A KKI igazgatója részvételével zajló, „vajúdnak a hegyek? Mit várunk az európai jövőképvitától?” című panelbeszélgetésben Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Grúber Károly nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője, Varju Krisztina, a Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa, Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke, Sikó Anna, Magyarország oslói nagykövete, valamint Valentin Stan politikai elemző, a Bukaresti Egyetem egyetemi tanára, illetve Jonathan Horsman, a Project Associates tanácsadója mondták el véleményüket.

Ugrósdy Márton, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese pedig a „Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban III.”: Közös biztonságunk – mit várhatunk a jövő NATO-jától és EU-jától? című panelbeszélgetésben kifejtette: Trump kiadta a házi feladatot, nekünk pedig erősebb regionális együttműködéssel kell válaszolnunk rá. A KKI szakmai munkájáért felelős vezetője mellett a panelben Benkő Levente helyettes államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai igazgatója, Dr. Czukor József, a Miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, illetve Radu Carp, a román Nemzeti Liberális Párt külügyi titkára vettek részt.