KKI részvétel a 28. Krynicai Gazdasági Fórumon

KKI részvétel a 28. Krynicai Gazdasági Fórumon
2018-09-18 Béla

Dr. Vasa László főtanácsadó, vezető kutató képviselte a Külügyi és Külgazdasági Intézetet a 2018. szeptember 4-6. között megrendezett 28. Krynicai Gazdasági Fórumon, ahol a “Schengen Area Facing the Migrant Crisis – the End of Europe Without Borders? ” című panelbeszélgetést moderálta.

A Krynica Economic Forum a visegrádi országok legnagyobb gazdasági fóruma, mely nem csupán üzletembereket, hanem szakembereket, politikusokat, a tudományos élet képviselőit is a városba vonzza szerte a világból. Az idei rendezvényre több, mint 4.500-an regisztráltak. A „A Europe of Common Values or A Europe of Common Interests?” címmel megtartott plenáris ülés egyik fő előadója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt, aki aznap még egy, a Kárpátok infrastrukturális fejlesztési lehetőségeit körüljáró panelbeszélgetésben is részt vett. A Fórumon Magyarországot népes, kb. 30 fős delegáció képviselte, külpolitikával foglalkozó hazai think-tankek közül egyedül a KKI volt jelen.

A Dr. Vasa László moderálásával szeptember 5-én megrendezésre került panel a migrációs válság schengeni övezetre gyakorolt hatásával foglalkozott, Balla Mihály, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke, Ruth Ferrero–Turrion, a Complutense University of Madrid professzora, Izabela Kloc, a Szejm Európai Ügyek bizottságának elnöke, Andrija Nikolic, Montenegró Nemzetgyűlésének Nemzetközi Kapcsolatok és Migrációs Ügyek Bizottság elnöke, Franz Wolf, az Ausztria Külügyminisztériumának részeként működő Austrian Integration Fund igazgatója és Szergej Kulesov, a moszkvai Institute of World Civilizations Menedzsment and Közgazdasági Karának dékánja részvételével. A mindössze egy órás időkeret ellenére igen aktív vita bontakozott ki, elsősorban a spanyol és osztrák, másrészt a lengyel és magyar résztvevők között.