Könyvbemutató – Diplomáciai lexikon

Könyvbemutató – Diplomáciai lexikon
2018-07-30 Béla

2018. július 17-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont a Diplomáciai lexikon című kötet bemutatójának egy kerekasztal-beszélgetés keretében, melynek résztvevői Sáringer János, a kötet adminisztratív főszerkesztője, dr. Martonyi János volt külügyminiszter, Bába Iván, a lexikon szakmai főszerkesztője, illetve Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára voltak.

Amint a rendezvény elején elhangzott, 2018 jegyzi az önálló magyar külügyminisztérium megalapításának századik évfordulóját, így az idén kiadott mű egyfajta tisztelgés a magyar külkapcsolatok sikeres ápolása előtt.

Schőberl Márton helyettes államtitkár köszöntője után először Sáringer János beszélt az munkálatokról az ötlet megfogalmazódásától a kiadás napjáig, valamint kitért a magyar diplomácia gyökereire és sikereire is.

Martonyi János kifejtette, hogy a kötet legfőbb célja a szakmaiság fejlesztése mellett az általános műveltség növelése, könnyebb átláthatóságot biztosítva a gyakran kaotikusnak tűnő világban, illetve a kommunikációs nehézségek leküzdése és a szakmai viták minőségének javítása.

Végül Bába Iván mutatta be a kötet felépítését, mely egyszerre lexikon és kézikönyv a szócikkek tematizálásának köszönhetően. Beszédében hármas célcsoportnak ajánlotta a könyvet, így a közérthető nyelvezete miatt a laikusok számára, tananyagként egyetemi hallgatók részére, illetve a közigazgatásban dolgozóknak mint lehetséges eligazodási pontot jelölt meg.

A Diplomáciai lexikon, amely az eseményen megvásárolható volt, hamarosan a boltokban is kapható lesz.