Koronavírus és kormányzás Latin-Amerikában – a KKI webináriuma

Koronavírus és kormányzás Latin-Amerikában – a KKI webináriuma
2020-06-25 KKI1

2020. június 15-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet webináriumot rendezett a koronavírus Latin-Amerikára gyakorolt ​​hatásáról, elsősorban Brazília és Mexikó belpolitikájára, valamint egyes régiós trendekre összpontosítva. Az esemény előadói: Luicy Pedroza, egyetemi docens, El Colegio de México; Patricia Villen, a brazíliai Campinasi Egyetem kutatója; és Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Az eseményt Soltész Béla, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója moderálta.

A szakértők három témakört vitattak meg. Elsőként áttekintést adtak azokról a politikai és kormányzati tényezőkről, amelyek a latin-amerikai országoknak a koronavírus kitörésére adott válaszait meghatásozták. Patricia Villen bemutatta, hogy Jair Bolsonaro kormánya miként bagatellizálta a fenyegetés súlyosságát, és hogy az elnök korábbi és jelenlegi döntései, például a kubai orvosok ezreit Brazíliában foglalkoztató program befejezése, vagy népszerű egészségügyi miniszterének felmentése hogyan járultak hozzá a brazil egészségügy jelenlegi válságához. Luicy Pedroza felsorolta azokat a tényezőket, amelyek behatárolták Mexikó válságintézkedéseit: a társadalmi bizalom hiányát, a politikai polarizációt, a maffiatevékenységeket, valamint Andrés Manuel López Obrador elnök kiadáscsökkentő gazdaságpolitikáját. Nagy Sándor Gyula bemutatta Venezuela kritikus politikai és humanitárius helyzetét, majd hozzátette, hogy sok latin-amerikai országban, például Peruban az informális és kiszolgáltatott munkavállalók magas aránya gyakorlatilag lehetetlenné tette a szigorú karanténintézkedések tényleges kivitelezését.

Másodikként a résztvevők azon feszültségeket és konfliktusokat elemezték, amelyek a latin-amerikai országok politikai szereplői között jelentkeztek 2020 márciusa és májusa között. Patricia Villen megemlítette, hogy Bolsonaro elnök hatalma gyengült, amikor az igazságügyi miniszter, Sergio Moro elhagyta a kormányt. Eközben a katonaság még erősebb szereplővé vált a brazil politikában, ám a kormány folyamatosan veszít a népszerűségéből. Luicy Pedroza kifejtette, hogy López Obrador elnök támogatása szintén csökken, azonban az egészségvédelmi intézkedések Mexikóban sikeresebbnek tekinthetők, mint Brazíliában. Nagy Sándor Gyula felhívta a figyelmet az őslakos népességre, amelyet számos latin-amerikai országban súlyos veszély fenyeget.

A beszélgetés végén a résztvevők a vírus és a karanténintézkedések politikai és gazdasági hatásait vizsgálták meg, a lehetséges külpolitikai következmények áttekintésével. A szakértők egyetértettek abban, hogy 2020-ra a GDP csökkenése néhány országban elérheti a 8-9%-ot, és a munkanélküliség már most elérte a kritikus szintet. A hadsereg és/vagy az önszerveződő fegyveres csoportok jelentősége valószínűleg növekszik a jövőben. A külső hatalmak egyelőre el vannak foglalva saját belső ügyeikkel, de talán Kína képes lesz kihasználni a helyzetet azáltal, hogy orvosi és pénzügyi segítséget küld a leginkább érintett országoknak. A közönség kérdésére válaszolva a szakértők rámutattak, hogy a jövőben várhatóan számos alulról szerveződő mozgalom és önsegítő tevékenység alakul ki, ellensúlyozva a kormányok elégtelen válságkezelését.

A teljes (angol nyelvű) felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!