Közép-Ázsia felértékelődése a nemzetközi politikában

Közép-Ázsia felértékelődése a nemzetközi politikában
2021-04-29 Csenge Dobrai

Március 30-án A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) „Közép-Ázsia felértékelődése a nemzetközi politikában” címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetést. A rendezvény apropóját a március 31-én 8. alkalommal megrendezésre kerülő Türk Tanács Csúcstalálkozója, valamint a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor március 30-ai hivatalos üzbegisztáni látogatása adta. A kerekasztal-beszélgetés elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a magyar külpolitika és külgazdaság számára a régióval való együttműködésre. A beszélgetés három meghívott szakértője Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetője, Gyene Pál, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója és Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója volt. A rendezvény moderátora Eszterhai Viktor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója volt. Az eseményt a közönség élőben követhette a Zoomon és az intézet Facebook oldalán keresztül.

A kerekasztal-beszélgetés első harmada azt a kérdést járta körül, hogy mik Közép-Ázsia legfontosabb aktuális fejlődési trendjei. A meghívott előadók kiemelték, hogy az üzbég és a kazah reformok, valamint ezen országok külföldi nyitása a legfontosabb változás a régió életében. A közönség a témához kapcsolódóan egyes aktuális ügyek hatására kérdezett rá. Ezek közé tartozott, hogy a 2021 márciusában megrendezett Heart of Asia kezdeményezés külügyminiszteri szintű csúcstalálkozója, illetve az örmény-azeri háború milyen hatást gyakorolt Közép-Ázsia biztonságpolitikai architektúrájára.

A második kérdéskör a régió életében hagyományosan meghatározó szerepet játszó külső szereplőkre irányult. A résztvevők aláhúzták, hogy a két legfontosabb szereplő Oroszország és Kína, mely utóbbi elsősorban továbbra is a gazdasági kapcsolatok építésén keresztül növeli befolyását. Kína számára a koronavírus válság is javította pozícióit, annak köszönhetően, hogy az orvosi eszközök és vakcinák közép-ázsiai piacán dominás pozíciót szerzett. A két legfontosabb aktor mellett Törökország, az USA és az Európai Unió is jelentős szereplő. Törökország például – részben a Türk Tanácson keresztül – egyre aktívabb, ezzel szemben az elmúlt években érezhetően csökkent az USA és az EU jelentősége. A közönség kérdései a témához kapcsolódóan elsősorban arra keresték a választ, hogy új szereplők, mindenekelőtt India és Pakisztán építhet-e érdemi befolyást Közép-Ázsiában. A meghívott szakértők ezt rövid távon nem tartották valószínűnek.

A rendezvény utolsó témaköre arra a kérdésre kereste a választ, hogy a nagyhatalmak mellett van-e lehetősége a kisebb államoknak hatékony együttműködést kialakítani Közép-Ázsiával. A szakértők kiemelték, hogy Magyarország gazdasági kapcsolatai a közép-ázsiai térséggel dinamikusan nőnek, de továbbra is elmarad számtalan európai államtól. Különösen a magyar gazdaság méretével és fejlettségi szintjéhez hasonló gazdaságokkal összevetve figyelemreméltó ez a lemaradás. Mindez azt sugallja, hogy Magyarországnak meg kell ragadnia a lehetőséget és javítani kell a pozícióját, amelyhez a javuló politikai kapcsolatok is fontos támogatást nyújthatnak. A hallgatók kérdései elsősorban arra vonatkoztak, hogy mely területen tud hatékony együttműködést elérni Magyarország. A szakértői válaszok a mezőgazdaság és mezőgazdasági kutatás, vízgazdálkodás és víztisztítás, valamint a pénzügyi együttműködést emelték ki. A szakértők továbbá hangsúlyozták, hogy a magyar gazdaság exportja számára kedvező lehetőséget biztosít Közép-Ázsia gazdasági fejlődése.

A nagyszámú érdeklődőt vonzó esemény azzal a konklúzióval zárult, hogy a régió jelentősége egyre fontosabb, így Magyarország sem teheti meg, hogy elszalasztja a kínálkozó lehetőséget.  A Külügyi és Külgazdasági Intézet ezért folytatni fogja Közép-Ázsia kiemelt figyelmét és továbbra is a régióval kapcsolatos rendezvények házigazdája lesz.


A bilaterális kapcsolatokról az üzbég TV is beszámolt itt!

A téma iránt érdeklődőknek a figyelmükbe ajánljuk kutatóink nemrég megjelent elemzéseit:

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!