Közös könyv jelent meg a KKI és az azerbajdzsáni Center for Strategic Studies gondozásában

Közös könyv jelent meg a KKI és az azerbajdzsáni Center for Strategic Studies gondozásában
2017-12-21 Béla

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) és a bakui Center for Strategic Studies (SAM) együttműködésében közös tanulmánykötet jelent meg a Kaukázus térségének energetikai, logisztikai és kereskedelmi kilátásairól. A „The South Caucasus-Centered Transport Hub: The Crossroads of the East-West and the North-South Corridors” elnevezésű könyvet 2017. december 20-án mutatták be Budapesten.

A könyvbemutatót Ugrósdy Márton, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese nyitotta meg. Ezt követően nyitóbeszédet mondott Zaur Sukurov, a budapesti azerbajdzsáni követség első titkára, valamint Dzsavid Valijev, a SAM külpolitikai elemző főosztályának vezetője. Mindhárman kiemelték az azeri-magyar kétoldalú kapcsolatok eddigi sikereit; a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulóját. A rendezvény második részében a tanulmánykötetbe írt fejezeteiket mutatta be Mahir Humbatov (kutató, SAM), Braun Gábor (külső szakértő, KKI), illetve Szőke Diána (vezető elemző, KKI).

A közös gondozásban megjelent könyv az Európát a Dél-Kaukázuson keresztül Ázsiával összekötő logisztikai, kereskedelmi és energetikai kapcsolatokat mutatja be, különös tekintettel Azerbajdzsán potenciális hídfő („hub”) szerepére. Mindez kiemelt fontossággal bír Kína Egy Övezet, Egy Út kezdeményezésének fényében, melynek következményeként még szorosabb gazdasági, politikai és társadalmi együttműködés alakulhat ki a három térség népei között.