Magyar nők a diplomáciában kerekasztal-beszélgetés

Magyar nők a diplomáciában kerekasztal-beszélgetés
2018-11-01 Béla

A Külügyi és Külgazdasági Intézet által szervezett nagysikerű „Nők a diplomáciában” beszélgetéssorozat harmadik alkalmán dr. Kereszty Gabriella, a Köztársasági Elnöki Hivatal külpolitikai főtanácsadója, Sándorfi Eszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerika Főosztályának főosztályvezetője, valamint dr. Zanathyné dr. Martin Györgyi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ellenőrzési Főosztályának főosztályvezetője vettek részt. A 2018. október 18-ai rendezvényt Szőke Diána, intézetünk vezető elemzője moderálta.

A teltházas beszélgetés során meghívott vendégeink pályájuk kezdetéről meséltek, hogy mi és hogyan terelte őket a diplomáciai pálya felé. Az anekdoták és szakmai múltjuk mellett megosztották gondolataikat arról is, hogyan lehet megteremteni az ideális egyensúlyt a család, a gyermekvállalás és a diplomáciai munka között.

Természetesen az is szóba került, hogy nőként érték-e őket külön kihívások a karrierjük során, illetve hogy az egyre jelentősebbé váló női jelenlét hogyan hat a diplomácia mindennapjaira. Elmondásuk szerint egy jó diplomatának fegyelmezettnek, pontosnak és felkészültnek kell lennie, emellett elengedhetetlen a jó tárgyaló- és alkalmazkodóképesség, valamint a gyors helyzetfelismerés. Fontos a hazaszeretet, az életen át tartó tanulás és hogy mindig tudatában legyenek az adott feladatnak, célnak – a kulcs a kommunikáció és az elfogadás, akár nőként, akár férfiként választja valaki ezt a hivatást.

Egykori önmaguknak, és mindazoknak, akik a diplomáciai pálya iránt érdeklődnek, azt tanácsolták, hogy ne féljenek bízni önmagukban, tudjanak alkalmazkodni a gyakran változó körülménykehez, legyenek tájékozottak a világ és hazájuk eseményeiről, valamint alázattal viszonyuljanak hivatásukhoz.