Martonyi János: Nyitás és Identitás – könyvbemutató

Martonyi János: Nyitás és Identitás – könyvbemutató
2018-07-02 Béla

2018. június 20-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont Martonyi János: Nyitás és Identitás: Goepolitika, világkereskedelem című könyvbemutatójának. Az esemény előadói Dr. Martonyi János, Magyarország volt külügyminisztere és a kötet szerzője, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint Dr. Várady Tibor professzor emeritus voltak. A rendezvényt Schőberl Márton, a KKI igazgatója moderálta.

Martonyi János a kötet bemutatásakor az identitás különböző kontextusait, így Magyarország esetében a nemzeti, a közép-európait, illetve az európai és uniós identitást részletezte, kitért továbbá a globalizáció világkereskedelemre gyakorolt hatásaira is. A nemzeti értékek globális térben való érvényesülését a futball világbajnokság példáján keresztül érzékeltette, amely szerinte kiválóan tükrözi a két rendszer együttes elfogadásához szükséges nyitottságot.

Németh Zsolt értékelése szerint a könyv kiváló nemzetközi helyzetjelentés, pozitív kilátással a jövőre. Mint kifejtette, a nyitás és identitás jelentősége a kölcsönös értékekben rejlik, melyek kapcsán higgadt párbeszédre van szükség. Az identitás kapcsán kitért azokra a kérdésekre, melyeket a szerző is feszeget, többek között a kereszténységre, mint Európa lehetséges közös identitására, valamint a visegrádi országok által képviselt kölcsönös értékekből adódó közös identitás témakörére is.

Várady Tibor a szerzőhöz hasonlóan egymást kiegészítő fogalmakként értelmezte a nyitást és identitást, amely szerinte a bemutatott kötet filozófiáján is türköződik. Az identitást a kisebbségekre fókuszálva részletezte, majd az EU és a tagállamok kapcsolatára kitérve kifejtette, hogy a szuverenitás megértéséhez elengedhetetlen a nemzetközi jog szerepének elismerése.

A beszélgetés során szó esett az amerikai külpolitika elmúlt évben megfigyelhető inkoherenciájáról és annak Európára gyakorolt hatásáról, melyre a válasz a volt külügyminiszter szerint a védelmi képességek kialakításában és erősítésében rejlik.