Megjelent az „Új típusú biztonsági kihívások a V4 szemszögéből” tanulmánykötet

Megjelent az „Új típusú biztonsági kihívások a V4 szemszögéből” tanulmánykötet
2018-07-26 Béla

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) gondozásában megjelent az „Új típusú biztonsági kihívások a V4 szemszögéből” elnevezésű angol nyelvű tanulmánykötet, melyben a visegrádi térség külpolitikai szakértői elemzik a Közép-Európát érintő főbb biztonsági problémákat.

A tanulmánykötet négy fő biztonsági trendet jár körbe. Elsőként Martin Macq és Martin Michelot a prágai székhelyű Europeum Institute részéről mutatják be a főbb katonai kihívásokat az Európai Unió és a NATO-tagságunk fényében. A krakkói Kosciuszko Institute kutatója, Marta Przywała a kiberbiztonság és az információs hadviselés szerepét vizsgálja. A migráció kérdéskörének biztonságpolitikai vetületeit a Migrációkutató Intézet két szakértője, Marsai Viktor és Kövecsi-Oláh Péter elemzi. Végezetül Szőke Diána, a KKI vezető elemzője és egyben a kötet szerkesztője az energia- és a klímabiztonság témájára tér ki.

A „New Security Challenges from a Visegrad 4 Perspective” című kötet az azonos nevű projekt keretében, Magyarország 2017-2018-as soros V4 elnökségének részeként került publikálásra. A projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai és pénzügyi támogatásával valósult meg. A kötet szerzői 2018. május 30-án, Budapesten mutatták be kutatásaik eredményeit a KKI szakmai konferenciáján.