Merre tovább? Parlamenti választások Montenegróban

Merre tovább? Parlamenti választások Montenegróban
2020-09-17 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) „Merre tovább? Parlamenti választások Montenegróban” címmel rendezett online kerekasztal-beszélgetést 2020. szeptember 14-én. A beszélgetés Orosz Anna, a KKI kutatója és programvezetője (Posztszovjet térség és a Balkán) moderálásával, Dr. Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának és Németh Ferenc, a KKI kutatójának részvételével zajlott.

A koronavírus második hullámának árnyékában, 2020. augusztus 30-án megrendezett parlamenti választások új politikai helyzetet eredményeztek Montenegróban. A panelbeszélgetés során így azon törésvonalak kerültek elsősorban előtérbe, amelyek az új kormány működését és a koalíciós tagok közös munkáját nagymértékben befolyásolhatják.

A választások legnagyobb hozománya, hogy a közel harminc évig hatalmon lévő Szocialisták Demokratikus Pártját három, korábban ellenzékben lévő pártkoalíció (a Montenegró Jövőjéért, a Béke a mi nemzetünk és a Feketén fehéren tömörülések) váltotta le. A beszélgetés résztvevői kiemelték, hogy a váltáshoz számos belpolitikai tényező hozzájárult: az új egyházügyi törvény elleni tüntetések mellett a koronavírus-járvány (gazdasági hatásainak) kezelése körüli viták is megosztották a közvéleményt.

A kormányalakítás kapcsán Németh Ferenc kiemelte, hogy mindhárom koalíciós tag nyitottnak mutatkozik a kisebbségekkel (az albán és bosnyák pártokkal) való együttműködésre, azonban a miniszterelnök személye könnyen a viták tárgyát képezheti. Utóbbi kapcsán pedig előtérbe kerülhetnek az identitáspolitikai törésvonalak is.

A panelisták egyetértésüket fejezték ki a tekintetben, hogy a megalakulóban lévő szakértő kormány legmegosztóbb kérdései külpolitikai eredetűek lesznek. A három koalíciós párt között ugyanis jelentős különbségeket lehet felfedezni a NATO-tagság, az uniós integrációs hajlandóság, Koszovó elismerésének ügye, valamint a Szerbiához és Oroszországhoz fűződő viszonyban. A pártok szeptember 8-ai megállapodása egyelőre nagyarányú kompromisszumkészséget tükröz, ami pozitív hatással lehet az uniós csatlakozási tárgyalások menetére is.

Dr. Ördögh Tibor az ország nemzetközi orientációjával kapcsolatban megjegyezte, hogy amíg a Montenegró Jövőjéért tömörülés alapvetően euroszkeptikus és NATO-ellenes politikát folytat, addig a másik két koalíciós partner inkább européer irányt képvisel. Az euroatlanti integráció folytatásának rögzítése a pártok közötti megállapodásban pedig előremutató eredményként könyvelhető el. A résztvevők emellett alátámasztották azt is, hogy a katonai szövetség részeseként Montenegró számos (gazdasági és politikai) előnyhöz jut, emiatt pedig a lehetséges kilépés csak retorikai szinten fog a politikusok részéről előjönni.

A beszélgetés során a választási eredmények nemzetközi és regionális vonatkozásai is központi szerepet kaptak. A résztvevők szintén egyetértettek abban, hogy a környező országokkal (elsősorban Szerbiával, Koszovóval és Albániával) Montenegró nemzetközi kapcsolatai alapvetően nem fognak megváltozni.  Ami az uniós integrációt illeti, az Európai Unió (EU) jelenleg bízik abban, hogy a leendő kormánypártok folytatni fogják a tagsághoz szükséges reformokat, beleértve a gazdasági, valamint a jogállamisággal összefüggő területeket. Utóbbi tekintetében a kormánykoalíció tagjai is ambiciózusok, ami az EU felől nézve pozitívum lehet.

A koronavírus okozta gazdasági visszaesés azonban jelentős következményekkel járhat. Azok ugyanis könnyen politikai instabilitást eredményezhetnek, hiszen (gazdasági) megszorítások esetén akár egy koalíciós partner meghátrálása is a szakértői kormány bukását idézheti elő. Az elkövetkező időszakban így a gazdasági miniszter személye és a kormány gazdaságpolitikája kulcsszerepet fog játszani a kormány társadalmi támogatottságának megőrzésében.

Mindezek tükrében az új koalíciós kormánynak nemcsak a belső kohéziójának megteremtésének kihívásaival kell megbirkóznia, hanem számos, az ország gazdasági és politikai stabilitására negatívan ható tényezővel, amelyek könnyen alááshatják a bizonytalan lábakon álló többséget a parlamentben.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!