Nacionalizmusok a Nyugat-Balkánon 2. Koszovó és Albánia a jövőben – távolabb vagy közelebb egymáshoz?

Nacionalizmusok a Nyugat-Balkánon 2. Koszovó és Albánia a jövőben – távolabb vagy közelebb egymáshoz?
2021-02-09 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2021. január 28-án rendezte meg a „Nacionalizmusok a Nyugat-Balkánon” eseménysorozatának második előadását, „Koszovó és Albánia a jövőben – távolabb vagy közelebb egymáshoz?” címmel. Az esemény Németh Ferenc, a KKI kutatójának moderálása mellett zajlott, a meghívott előadó pedig Prof. Dr. Nexhmedin Spahiu, politikai elemző és az RTV Mitrovica alapítója volt.

Az esemény egy széleskörű áttekintéssel kezdődött az albán nemzetépítés főbb mérföldköveiről és fejlődési útjairól Albániában és Koszovóban. Az esemény középpontjában az identitás témaköréhez kapcsolódó kérdések álltak, úgymint az albán zászló és a nyelv, valamint az etnikai és a vallási közösségek integrációja.

A beszélgetés számos gondolatébresztő kérdéssel folytatódott a történelemről és a jelenlegi eseményekkel kapcsolatban. Ennek keretein belül esett szó Albánia és Koszovó egyesülési lehetőségeiről, valamint a Belgrád-Pristina dialógus jövőjéről is. Ahogy Koszovónak megvan az esélye arra, hogy a normalizációs tárgyalások végére szuverén entitássá váljon, úgy az Albániával való egyesítés valóságalapja még inkább lecsökken, ezáltal meghagyva a kérdést csupán politikai retorika szintjén Albániában és Koszovóban egyaránt.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!