Online kerekasztal-beszélgetés: Az EU-Japán Gazdasági Partnerségi Megállapodás

Online kerekasztal-beszélgetés: Az EU-Japán Gazdasági Partnerségi Megállapodás
2021-07-20 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2021. május 7-én online kerekasztal-beszélgetést szervezett EU – Japan Economic Partnership Agreement: What are the benefits for the Visegrad Countries? címmel. A rendezvény szakértői Hitoshi Suzuki, a LLC future mobiliTy research nevű think tank működtetésért felelős igazgatója, Eliza Przeździecka, a Warsaw School of Economics nemzetközi gazdasági intézetének igazgatója, valamint Völgyi Katalin, a Széchenyi István Egyetem docense voltak. A rendezvényt Goreczky Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet programvezetője és vezető elemzője moderálta.

Hitoshi Suzuki szerint bebizonyosodott, hogy az EU és Japán által kötött megállapodás mindkét fél számára gyümölcsöző. Elmondta, hogy a magyar és lengyel élelmiszeripari termékek magas színvonalat képviselnek, ám nem igazán ismertek a japán piacon. Hatékonyabb promócióra lenne szükség ahhoz, hogy a helyiek megismerjék a termékeket. Ezzel szemben a japán üzletemberek egyre inkább tudatában vannak a magyar és a lengyel piac növekedésében rejlő lehetőségeknek.

Prezentációjában Eliza Przeździecka elmondta, hogy az EU és Japán által kötött megállapodás mintegy 135 millió dollár exportbővülést eredményezett Lengyelország szempontjából. Az ún. CGE modell révén kimutatták, hogy a megállapodás eredményeként elsősorban a hús és állati eredetű termékek, a bőráruk és a feldolgozott élelmiszerek terén várható a lengyel export jelentős bővülése. Ezzel együtt bizonyos iparágakban a termelés csökkenésére lehet számítani.

Völgyi Katalin hangsúlyozta, hogy a Japánnal folytatott magyar kereskedelem alapvetően japán cégek magyarországi leányvállalatain keresztül bonyolódik. A vámcsökkentés ezen leányvállalatok számára mindenképpen előnyösnek mondható, különösen az autóipari vállalatok esetében. A Japánba exportáló magyar cégek körében pedig a borászat és a húsipar ágazatait emelte ki, mint a megállapodás lehetséges haszonélvezőit.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!