Online kerekasztal-beszélgetés: Globális és regionális ellátási láncok a COVID-19 járvány idején

Online kerekasztal-beszélgetés: Globális és regionális ellátási láncok a COVID-19 járvány idején
2020-10-30 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2020. október 22-én angol nyelvű online kerekasztal-beszélgetést szervezett Global and regional supply chains amid the COVID-19 pandemic címmel. A rendezvény szakértői Erdélyi Barna, a Waberer’s International Nyrt. ügyvezető igazgatója, Prem Ojha, az Apollo Tyres (Hungary) Kft. kereskedelmi igazgatója, és Moldicz Csaba, a BGE Keleti Üzleti Akadémiai Központ kutatásvezetője voltak.

Prem Ojha elmondta, hogy a magyarországi gyáregység Európából vásárolja az alapanyagokat, így a kínai beszállítás szünetelése nem érintette az üzemet. Ezzel együtt voltak késések, ám teljes leállásra nem került sor. Erdélyi Barna rámutatott, hogy a járvány és a tavaszi korlátozások különböző mértékben sújtották az egyes piacokat és iparágakat. Márciusban és áprilisban a cég piacának 40-50%-a gyakorlatilag eltűnt. Tapasztalatai szerint ugyanakkor az autóipar kivételével az iparágak viszonylag gyorsan regenerálódtak. Európában a közúti szállítmányozási kapacitás 20%-a csődhelyzetek miatt tavasszal gyakorlatilag eltűnt, így vannak régiók, ahol hiány van kamionokból. Véleménye szerint jelenleg várni kell arra, hogy a piaci igények beálljanak egy új, normális szintre. Moldicz Csaba elmondta, hogy a járvány okozta sokkot felerősítette az USA és Kína közti geopolitikai feszültség. A károkat egyelőre nehéz becsülni, mivel még mindig nem ismerjük a járvány gazdasági hatásainak minden részletét.

A szakértők egyetértettek abban, hogy Közép- és Kelet-Európa számára esély van arra, hogy Ázsiából és Kínából visszatelepülő beruházásokat elnyerjen, ez azonban nem fog gyorsan történni. A válság nem változtatja meg egy csapásra az ellátási láncok működésének alapjait, a változások fokozatosan mennek végbe. Moldicz Csaba rámutatott, hogy számos nyugati cég számára továbbra is megéri Kínában gyártani, mivel az ország vonzó piac, illetve sok külföldi cég Kínában klaszter struktúrájú termelést folytat, és szorosan együttműködik nagyszámú kínai kis- és középvállalkozással. Egy ilyen hálózat áttelepítése rendkívül nehéz lenne. Az ellátási láncok jövőjével kapcsolatban Erdélyi Barna hangsúlyozta, hogy a vállalatoknak egyelőre túl kell élniük a jelenlegi turbulenciákat, és csak azt követően lehet majd látni, mi lesz a működés új alapja hosszú távon. Prem Ojha kiemelte, hogy Európa nyerhet a magas hozzáadott értékű tevékenységek visszatelepülésével, illetve a fejlett technológiák alkalmazásának elterjesztésével.

Összességében a panel résztvevői egyetértettek abban, hogy az ellátási láncok jelenével és jövőjével kapcsolatos kérdésekre egyelőre nem lehet általános válaszokat adni.

A teljes (angol nyelvű) felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon nézhetik meg!