Oroszország és a nemzetközi biztonság Északkelet-Ázsiában

Oroszország és a nemzetközi biztonság Északkelet-Ázsiában
2018-06-20 Béla

2018. június 11-én Vladimir F. Pryakhin nyugalmazott nagykövet tartott előadást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI) Oroszország szerepéről és törekvéseiről az északkelet-ázsiai térségben. Az előadás bevezető gondolatait Nanofvszky György nyugalmazott nagykövet mondta el. A beszélgetést Ilyash György, a KKI külső szakértője moderálta.

Az esemény kezdetén Ilyash György köszöntötte az előadókat és a vendégeket, majd kiemelte, hogy a KKI feladatához híven törekszik arra, hogy minden nemzetközi szereplő álláspontjának ismertetésére lehetőséget adjon. Hozzátette, hogy különös relevanciája van az időpontnak, hiszen június 12-én került sor az amerikai és észak-koreai vezető találkozójára. Nanofvszky György bevezetőjében ismertette az előadó életrajzát és aláhúzta az előadás témájául szolgáló kérdés fontosságát.

Vladimir F. Pryakhin előadásában elmondta, hogy a csendes-óceáni régió és azon belül az északkelet-ázsiai térség az egyik legdinamikusabban fejlődő része a világnak, ugyanakkor rengeteg konfliktus és válsággóc alakult itt ki, melyeket sorra bemutatott, kezdve a dél-kínai tengeri területi vitától a Kuril-szigetek szerepéig a japán-orosz kapcsolatokban. Felvázolta az észak-koreai kérdésben érintett regionális és nemzetközi szereplők érdekeit, kihangsúlyozva azok eltérő megközelítési módját a kérdés hosszútávú rendezése kapcsán. Ezután Oroszország céljait vette sorra a térségben, kitérve az orosz Távol-Kelet és Szibéria gazdasági kihívásaira, a kínai Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés szerepére a térségben, valamint a másnapi amerikai-észak-koreai találkozó lehetséges kimeneteleire.

Az előadás végén a közönség kérdéseire válaszolva az előadók megvitatták a nagyhatalmi érdekeket a közép-ázsiai térségben, a térség gazdasági fejlődésének potenciálját, illetve a kínai és japán befektetések jelentőségét Szibériában és az orosz Távol-Keleten.