• Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/3: A koronavírus-válság és a világrend

  Hogyan hat a koronavírus-válság a nemzetközi politikai és gazdasági rendszerre? Milyen irányba mozdul el a globális kormányzás? Láthatunk-e a social distancing mintájára egyfajta national distancing viselkedést?
  Ezekre a kérdésekre kereste a választ Baranyi Tamás Péter, Varga Gergely és Szalai Máté a KKI első online podcastjében.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/2: A koronavírus nemzetközi politikai összefüggései

  Legújabb podcast adásunkban Ilyash György (KKI) és Marton Péter (BCE) beszélgettek vezető kutatónkkal, Szalai Mátéval a koronavírus okozta válság nemzetközi politikai és gazdasági összefüggéseiről.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/1: Brexit – Az ismeretlenbe, és tovább!

  A Kilátás a hegyről legújabb részében Molnár Tamás Levente kérdezte Szabó Barnabást arról, hogy a brexit képes volt-e széttördelni a brit társadalmi összetartást, mekkora hatással volt az egyes nagy-britanniai országrészekben tapasztalható elszakadási törekvésekre.

 • Podcastek
  Podcastek

  Maszgúf 2020/1: Törökország líbiai beavatkozása

  Miért avatkozott be Törökország a líbiai polgárháborúba? Hogyan hatnak a szíriai és líbiai események a török-orosz kapcsolatokra? Megfordult-e már Egeresi Zoltán a Maszgúfban, vagy ez az első alkalma? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az év első adáságban Wagner Péter, Szalai Máté és vendégük, Egeresi Zoltán.

 • Podcastek
  Podcastek

  The Future of European Defence – The View from Gellért Hill 2020/1

  Angol nyelvű podcastünkben Varga Gergely, a KKI vezető kutatója az európai védelmi kezdeményezések nemzeti értékeléséről beszélgetett két különleges vendéggel, Janne Haaland Matláry-val, az oslói egyetem professzorával, és Vincenzo Camporini tábornokkal, a római IAI intézet tudományos tanácsadójával. Meghívott vendégeink az orosz fenyegetésről, az Egyesült Államok európai szerepvállalásáról, és a hazájuknak az európai biztonság- és védelempolitikáról alkotott véleményéről osztották meg gondolataikat.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2019/15: Az új Európai Bizottság

  Egy hónapos késéssel, december 1-jén kezdte meg hivatali idejét az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság. Az újjáalakított EU-s testület strukturális változásairól, az új vezetés prioritásairól és a „geopolitikai Bizottság” koncepciójáról a közelmúltban egy angol nyelvű KKI-s elemzés is megjelent. A Kilátás a hegyről legújabb részében az elemzés két társszerzőjével, Garai Nikolettel és Szabó Barnabással beszélgetett Molnár Tamás Levente.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2019/14: Hegemónia helyett – beszélgetés Hettyey András új könyvéről

  Novemberben jelent meg Hettyey András Hegemónia helyett című könyve, amely a német-magyar kapcsolatok alakulását elemzi 1990 és 2002 között. A Kilátás a hegyről legújabb részében a szerzővel Molnár Tamás Levente és Szalai Máté beszélgettek többek között a kutatás részleteiről és eredményeiről, a német-magyar kapcsolatok mozgatórugóiról, valamint két állam közötti együttműködés természetéről.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2019/13: Európai reálpolitika? (2) – A kurd-török háború kérdése

  A 2018-as Európai reálpolitika? című epizódhoz kapcsolódva Wagner Péter és Szalai Máté Garai Nikolett moderálása mellett megvitatják, hogy mennyire érhető tetten az európai reálpolitikai gondolkodás a török-kurd konfliktus kapcsán. A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája. A…

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2019/12: A Nemzeti Kiberverseny és a magyar kibervédelmi utánpótlás

  Folytatódik a Kilátás a hegyről dupla epizódos különkiadása, amelyben Csiki Varga Tamás, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa a Nemzeti Kiberverseny szervezőivel, Bederna Zsolttal, Berzsenyi Dániellel és Váczi Dániellel beszélget a kiberbiztonság kérdéseiről. November 19-20-án visszatér az elmúlt két évben töretlenül fejlődő…

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2019/11: Biztonságban vagyunk-e a kibertérben? (első rész)

  Biztonságban vagyunk a kibertérben? Megbénítható egy ország kiberfegyverrel? Kik a legerősebb szereplők a kibertérben, érdemes-e támadni, lehet-e csak védekezni? Milyen kockázatokkal, fenyegetésekkel számoljanak a felhasználók: piaci szereplők, vállalatok és az átlagember? A Kilátás a hegyről dupla epizódos különkiadásában Csiki Varga…