• Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/13: State of the Union 2020

  A KKI „Kilátás a hegyről” című podcast mūsor aktuális adásában Molnár Tamás Levente, Szabó Barnabás és Garai Nikolett beszélgetnek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének “State of the Union 2020” évértékelō beszédérōl. A kutatók többek között arra keresik a választ, hogy mik voltak von der Leyen legfontosabb üzenetei, hogyan hathat a COVID-19 járvány az európai integrációra és, hogy megvalósulni látszik-e a “geopolitikai bizottság” koncepció, mely von der Leyen politikai programjának egyik kulcsfontosságú ígérete.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/12: A Belgrád-Pristina dialógus 2. Aktuális fejlemények és kilátások

  Az aktuális adásban dr. Márkusz László, Orosz Anna és Németh Ferenc beszélgetnek arról, hogy a Belgrád-Pristina dialógusban milyen fordulatok és megközelítésbeli változások történtek 2018 óta. A témák között szerepel a területmódosítás ötletének realitása, az újrainduló uniós szintű tárgyalások lehetséges eredményei, valamint a washingtoni megállapodás pontjainak jelentősége is.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/11: A Belgrád-Pristina dialógus 1. A dialógus első fázisának áttekintése

  A Kilátás a hegyről 11. adásában dr. Márkusz László, Orosz Anna és Németh Ferenc elemzi a Belgrád-Pristina dialógus előzményeit és első mérföldköveit. A szakértők többek között arra is rámutatnak, hogy milyen belpolitikai és nemzetközi tényezők játszottak szerepet a dialógus átmeneti elakadásához.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/10: A lengyel-amerikai kapcsolatok alakulása

  A KKI „Kilátás a hegyről” című podcast csatornájának ezen adásában a lengyel-amerikai kapcsolatok alakulása kerül a fókuszba. Tálas Péter, Varga Gergely és Garai Nikolett a két ország közötti megerősített védelmi együttműködés tágabb politikai és stratégiai kontextusáról, a szerződés jelentőségéről, illetve következményeiről beszélgetnek, de szó esik még Lengyelországnak és a kelet-közép-európai térségnek a transzatlanti biztonsági architektúrában betöltött szerepéről, valamint a közelgő amerikai elnökválasztás lehetséges hatásairól a lengyel-amerikai kapcsolatokra nézve.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/9: Lehetnek-e Szlovákiában előrehozott választások?

  A 2020/4. számú KKI podcast folytatásaként Vass Ágnes, Kovács Balázs, Illés Gergő és Garai Nikolett beszélgetnek a szlovák belpolitika aktuális kérdéseiről.

 • Podcastek
  Podcastek

  Maszgúf 2020/2: Válság és zombibankok Libanonban

  Az aktuális Maszgúfban Wagner Péter és Szalai Máté vendége Dahrouge Elias, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorjelöltje, akivel a libanoni politikai és gazdasági válságot beszélték át. A társadalmi elégedetlenség okai mellett szóba kerülnek a libanoni irodalom remekei, a szektariánus alapon felosztott tengeri területek és a zombibankok is.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/8: A lengyel államfőválasztás első fordulójának főbb kérdései

  A 2020. június 28-án megrendezett lengyel államfőválasztás első fordulójának előzményeiről, jelöltjeiről, eredményéről és a második forduló lehetséges kimeneteleiről beszélgetett Dobrowiecki Peter, Pál Benedek és Garai Nikolett a KKI podcast-csatornájának újabb adásában.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/7: Nyugati feszültségek és a nemzetközi liberális világrend jövője

  Hogyan értelmezhetőek az új koronavírus után kiújult feszültségek az Egyesült Államokban? Milyen módon hatnak ezek az Egyesült Államok globális helyzetére? Milyen irányba változik a nemzetközi liberális világrend? Ezekről a kérdésekről beszélget a Kilátás a hegyről legújabb adásában Garai Nikolett Baranyi Tamás Péterrel és Szalai Mátéval.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/6: Közép-Ázsia integrációk vonzásában 2.

  A Közép-Ázsiában működő integrációs projektekről, a kapcsolódó új folyamatokról és az azokat meghatározó nemzetközi szereplőkről beszélgetett Bendarzsevszkij Anton, Vasa László, Ilyash György a Kilátás a hegyről következő adásában. A beszélgetés második részében a résztvevők arra keresik a választ, hogy miért nem alakult ki eddig a térség sajátos belső integrációs folyamat és várható-e ilyen a jövőben.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/5: Közép-Ázsia integrációk vonzásában 1.

  A Közép-Ázsiában működő integrációs projektekről, a kapcsolódó új folyamatokról és az azokat meghatározó nemzetközi szereplőkről beszélgetett Bendarzsevszkij Anton, Vasa László, Ilyash György a Kilátás a hegyről következő adásában.