• Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/7: Koszovó új(abb) Kurti-kormánya

  A Kilátás a hegyről legújabb adásának témája Koszovó. dr. Márkusz László, Németh Ferenc és Ármás Julianna beszélgetnek a 2021. március 22-én megalakult új kormányról. Hogyan értékelhető az Önrendelkezés előretörése és Albin Kurti visszatérése a miniszterelnöki székbe? Milyen bel- és külpolitikai kihívásokkal nézhet szembe az új kormány? Várható-e előrelépés a Belgrád-Pristina dialógusban? A kutatók többek között ezekre a kérdésekre is válaszolnak az adásban.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/6: Járványkezelés és oltáshelyzet a Nyugat-Balkánon

  A Kilátás a hegyről legújabb részében Orosz Anna, Németh Ferenc és Ármás Julianna beszélgetnek a koronavírus-járvány nyugat-balkáni helyzetéről. A kutatók arra keresik a választ, hogy miként kezelik az országok a pandémia harmadik hullámát, hogyan állnak és milyen problémákkal néznek szembe a védőoltásokkal kapcsolatban, illetve megnőhet-e Oroszország és Kína befolyása a térségben a „keleti oltóanyagok” beszerzésével.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/5: A nemzeti kisebbségek helyzete Európában

  Legújabb podcast adásunkban Csóti György és Tárnok Balázs beszélgetnek Garai Nikolettel a nemzeti kisebbségek aktuális ügyeiről. Az adásban szó esik a Minority Safepack nevű európai uniós polgári kezdeményezés aktuális helyzetéről, a Beneš-dekrétumokhoz kapcsolódó két petíció napirendre tűzéséről, melyek az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) tevékenységéhez köthetőek, illetve az idén lezajló népszámlálásokról is.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/4: Szöulból jelentkezünk

  A Kilátás a hegyről legújabb adásában Szöulból jelentkezünk, és Csoma Mózes nagykövetet kérdezi Mezei Tibor a magyar-koreai kapcsolatokról, a Koreai Köztársaság európai ambícióiról, és arról, hogyan is állunk most Észak-Koreával. Szó esik a pandémiáról is, amelyet a hirtelen kezdeti nehézségek után meglepően jól kezeltek a koreai hatóságok. Mi volt a siker titka? Csoma Mózes jelentős tudományos pályát tudhat maga mögött, így egyszerre tud diplomataként és szakértőként nyilatkozni.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/3: Mi fán terem az Egy övezet, egy út?

  A Kilátás a hegyről legújabb adásában Baranyi Tamás, Eszterhai Viktor és Goreczky Péter beszélget egy olyan vállalkozásról, amely egyes elemzők szerint az egész világrendet alapvetően megváltoztatja, és egy új korszakot nyit a világ, de legalábbis Eurázsia történetében. Ez pedig az Új Selyemút, vagyis Kína Egy övezet, egy út kezdeményezése, angol rövidítéssel BRI. Az adás arra a kérdésre próbál választ adni, hogy mi is ez a kínai program és milyen közkeletű félreértések vannak vele kapcsolatban.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/2: Britannia a nyílt tengeren

  A Kilátás a hegyről legújabb adásában Molnár Tamás Levente arról kérdezte Szabó Barnabást, hogyan fog alakulni az Európai Unió és az Egyesült Királyág közötti kapcsolat a brit kilépést követően. Az adásból kiderül, hogy a kilépést „soft” vagy inkább „hard” brexitként lehet-e inkább jellemezni, hogy Boris Johnsonnak lehet-e gondja a pártján belül, ha beüt a brexit-kijózanodás, hogy a brit országrészek mekkora eséllyel szakadhatnak el Angliától, illetve hogy az EU vonzereje mekkora csorbát fog szenvedni a brexit következtében.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/1: Koronavírus: hol tartunk most?

  A Kilátás a hegyről aktuális adásában Baranyi Tamás, Marton Péter és Stefano Bottoni vitatják meg a koronavírus megfékezését igénylő globális koordináció lehetőségét és korlátait, az átoltási mechanizmusok jelentőségét és a vírus mutációjának veszélyét. Garai Nikolett moderátor segítségével a szakértők megválaszolják, hogy a járvány után milyen lesz az új normális, és mikorra várható.

 • Podcastek
  Podcastek

  Maszgúf 2020/3: Kedvenc témáink az évben: Afganisztán és Katar

  A Maszgúf idei utolsó adásában Wagner Péter és Szalai Máté kedvenc témáikat járják körbe, mégpedig az afganisztáni “békefolyamatot” és a katari válság áttörésének lehetőségét.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/14: Tovább él-e a trumpizmus 2020 után?

  A Kilátás a hegyről következő adásában Baranyi Tamás Péter, Ugrósdy Márton és Romsics Gergely a napi politikai elemzéseknél tágabb perspektívából elemzik az amerikai elnökválasztás eredményeit.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2020/13: State of the Union 2020

  A KKI „Kilátás a hegyről” című podcast mūsor aktuális adásában Molnár Tamás Levente, Szabó Barnabás és Garai Nikolett beszélgetnek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének “State of the Union 2020” évértékelō beszédérōl. A kutatók többek között arra keresik a választ, hogy mik voltak von der Leyen legfontosabb üzenetei, hogyan hathat a COVID-19 járvány az európai integrációra és, hogy megvalósulni látszik-e a “geopolitikai bizottság” koncepció, mely von der Leyen politikai programjának egyik kulcsfontosságú ígérete.