• Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/12: Karabahi útibeszámoló a 2020-as örmény-azeri háború után

  Vasa László és Wagner Péter a 2021 júniusában tett ötnapos szakmai útjukról mesélnek a Kilátás a hegyről adásában.

  A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/11- Új helyzethez új program kell: mi zajlik a kínai gazdaságban?

  A Kilátás a hegyről legújabb adásában a kínai gazdaság jelenlegi helyzetéről és a hivatalos gazdaságfejlesztési tervekről beszélget Salát Gergely, a KKI vezető kutatója Bánhidi Ferenc Kína-kutató közgazdásszal, a kínai gazdaság egyik legjobb hazai ismerőjével.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/10: Zavarok Sebastian Kurz politikai laborjában

  Sebastian Kurz 2017-es kancellárrá választása jelentősen felforgatta az osztrák belpolitikát. A konzervatív politikus megválasztása előtt „új politikai stílust” ígért az ország közéletében: a politikai sárdobálás helyett az együttműködésre, a parttalan viták helyett a „dolgok megoldására” helyezte volna a hangsúlyt. Az azóta eltelt négy évben azonban, úgy tűnik, erősen megkopott a máz Kurz politikai termékén. A kancellár egy ellene indított bizalmatlansági indítványt már sikeresen túlélt, most azonban az osztrák ügyészség emelhet vádat ellene hamis tanúzás miatt. A kilátás a hegyről legújabb adásában Szabó Barnabás arról kérdezte Molnár Tamás Leventét, hogy milyen eséllyel fogja tudni Kurz túlélni az újabb politikai krízist, illetve mennyi valós tartalom maradt még az „új politikai stílus” szlogenje mögött az elmúlt négy év eseményeinek tükrében?

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/9: Orosz elnökség az Északi-sarkvidéki Tanácsban

  Az Északi-sarkvidéki Tanács (Arctic Council) 1996-ban alakult meg. A 8 északi sarkköri országot tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada és Dánia. 2020. május 19-én Oroszország kezdi meg a kétéves elnökségi ciklusát a szervezetben. Hogyan viszonyulnak az adott országok az Északi-sarkvidéki Tanácshoz, annak működéséhez és mik az érdekei a szervezet kapcsán? Hogyan működik együtt Oroszországgal a másik két állam a térségben? Mire lehet számítani az adott államoktól a következő két évben az Északi-sarkvidéki Tanács és az orosz elnökség kapcsán? Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról beszélgetett Ilyash György kutatónk (KKI) Zoltai Alexandrával (Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központ), valamint Szilvási Simonnal (Antall József Tudásközpont Globális Kapcsolatok irodája).

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/8: Keresztényüldözés és migráció – nemzetközi reakciók és a magyar gyakorlat

  Van-e kapcsolat a jövő évi pápalátogatás, illetve Magyarországnak az üldözött keresztény egyházak megsegítésében betöltött élenjáró szerepe között? Helyes-e az a nemzetközileg sokak által megkérdőjelezett gyakorlat, amit a magyar kormány folytat a segélyezésben, amikor az ínséget szenvedő országokban keresztény egyházaknak adja a támogatást, s ők adják tovább a rászorulóknak? Mi a válasz arra a nyugati vezető katolikus körökből származó kritikára, hogy mi magyarok is pogány migránsként érkeztünk Európába, s hogy ezért kellene átgondolnunk a migrációval kapcsolatos álláspontunkat? Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról beszélgettünk Dr. Azbej Trisztánnal, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps programért felelős államtitkárral, valamint Dr. Seszták Istvánnal, a Debrecen-Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia főhelynökével.

 • Podcastek
  Podcastek

  Maszgúf 2021/1: Attól még, hogy téged nem érdekel a Közel-Kelet, te még érdekelheted a Közel-Keletet

  2021 első Maszgúf adásában Wagner Péter és Szalai Máté a Biden-adminisztrációval kapcsolatos várakozásaikat osztják meg, különös tekintettel a szaúdi-amerikai kapcsolatokra és a három elhúzódó háborús konfliktus alakulására.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/7: Koszovó új(abb) Kurti-kormánya

  A Kilátás a hegyről legújabb adásának témája Koszovó. dr. Márkusz László, Németh Ferenc és Ármás Julianna beszélgetnek a 2021. március 22-én megalakult új kormányról. Hogyan értékelhető az Önrendelkezés előretörése és Albin Kurti visszatérése a miniszterelnöki székbe? Milyen bel- és külpolitikai kihívásokkal nézhet szembe az új kormány? Várható-e előrelépés a Belgrád-Pristina dialógusban? A kutatók többek között ezekre a kérdésekre is válaszolnak az adásban.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/6: Járványkezelés és oltáshelyzet a Nyugat-Balkánon

  A Kilátás a hegyről legújabb részében Orosz Anna, Németh Ferenc és Ármás Julianna beszélgetnek a koronavírus-járvány nyugat-balkáni helyzetéről. A kutatók arra keresik a választ, hogy miként kezelik az országok a pandémia harmadik hullámát, hogyan állnak és milyen problémákkal néznek szembe a védőoltásokkal kapcsolatban, illetve megnőhet-e Oroszország és Kína befolyása a térségben a „keleti oltóanyagok” beszerzésével.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/5: A nemzeti kisebbségek helyzete Európában

  Legújabb podcast adásunkban Csóti György és Tárnok Balázs beszélgetnek Garai Nikolettel a nemzeti kisebbségek aktuális ügyeiről. Az adásban szó esik a Minority Safepack nevű európai uniós polgári kezdeményezés aktuális helyzetéről, a Beneš-dekrétumokhoz kapcsolódó két petíció napirendre tűzéséről, melyek az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) tevékenységéhez köthetőek, illetve az idén lezajló népszámlálásokról is.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/4: Szöulból jelentkezünk

  A Kilátás a hegyről legújabb adásában Szöulból jelentkezünk, és Csoma Mózes nagykövetet kérdezi Mezei Tibor a magyar-koreai kapcsolatokról, a Koreai Köztársaság európai ambícióiról, és arról, hogyan is állunk most Észak-Koreával. Szó esik a pandémiáról is, amelyet a hirtelen kezdeti nehézségek után meglepően jól kezeltek a koreai hatóságok. Mi volt a siker titka? Csoma Mózes jelentős tudományos pályát tudhat maga mögött, így egyszerre tud diplomataként és szakértőként nyilatkozni.