• Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/16: A migráció kérdése és a pápai válasz: befogadás és integráció?

  Ferenc pápa hétvégi magyarországi érkezése kapcsán már a nyáron fellángolt a vita azzal kapcsolatosan, hogy mekkora az eltérés a magyar kormány által gyakorolt „migránspolitika”, illetve Ferenc pápa ezzel kapcsolatos „elvárásai” között, illetve más szavakkal: van-e közös pont Ferenc pápa és a magyar kormány tervei között. Felmerül továbbá a kérdés: van-e a Vatikánnak hivatalos álláspontja a témában vagy pápánként változnak a megközelítés hangsúlyai Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról Dr. Tóth Tamással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárával, a római pápai Gergely Egyetem tanárával, a Kultúra Pápai Tanácsának konzultorával, teológussal, egyháztörténésszel beszélgetett Dr. Odrobina László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/15: Kitört-e a II. hidegháború?

  A Kilátás a hegyről új adásában arról beszélgetünk, hogy az Egyesült Államok és Kína jelenlegi szembenállása tekinthető-e új hidegháborúnak, s ha igen, kik a résztvevők, milyen területeken milyen eszközökkel zajlik köztük a vetélkedés és milyen lehetőségei vannak az új helyzetben a kisebb országoknak. Az adás vendége Kusai Sándor Zoltán, Magyarország volt pekingi nagykövete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem címzetes egyetemi docense, aki magyar szakmai körökben az elsők között hívta fel a figyelmet a II. hidegháború lehetőségére. A riporter Salát Gergely, a KKI vezető kutatója.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/14: Mi újság Bosznia-Hercegovinában? II. Új Főképviselő, régi problémák

  A Kilátás a hegyről Bosznia-Hercegovinával foglalkozó adássorozatának második részében a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatói, dr. Márkusz László, Németh Ferenc és Ármás Julianna folytatják a beszélgetést, ezúttal a közelmúlt eseményeire fókuszálva.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/13: Mi újság Bosznia-Hercegovinában? I. Dayton öröksége

  A Kilátás a hegyről új adásában Bosznia-Hercegovináról beszélget dr. Márkusz László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és Németh Ferenc, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója Ármás Julianna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójának moderálásával. Az adássorozat első részében rövid történelmi áttekintést tesznek a kutatók: szó esik az első délszláv válság kirobbanásáról, a srebrenicai népirtásról és a háború utáni nemzetközi igazgatásról.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/12: Karabahi útibeszámoló a 2020-as örmény-azeri háború után

  Vasa László és Wagner Péter a 2021 júniusában tett ötnapos szakmai útjukról mesélnek a Kilátás a hegyről adásában.

  A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/11- Új helyzethez új program kell: mi zajlik a kínai gazdaságban?

  A Kilátás a hegyről legújabb adásában a kínai gazdaság jelenlegi helyzetéről és a hivatalos gazdaságfejlesztési tervekről beszélget Salát Gergely, a KKI vezető kutatója Bánhidi Ferenc Kína-kutató közgazdásszal, a kínai gazdaság egyik legjobb hazai ismerőjével.

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/10: Zavarok Sebastian Kurz politikai laborjában

  Sebastian Kurz 2017-es kancellárrá választása jelentősen felforgatta az osztrák belpolitikát. A konzervatív politikus megválasztása előtt „új politikai stílust” ígért az ország közéletében: a politikai sárdobálás helyett az együttműködésre, a parttalan viták helyett a „dolgok megoldására” helyezte volna a hangsúlyt. Az azóta eltelt négy évben azonban, úgy tűnik, erősen megkopott a máz Kurz politikai termékén. A kancellár egy ellene indított bizalmatlansági indítványt már sikeresen túlélt, most azonban az osztrák ügyészség emelhet vádat ellene hamis tanúzás miatt. A kilátás a hegyről legújabb adásában Szabó Barnabás arról kérdezte Molnár Tamás Leventét, hogy milyen eséllyel fogja tudni Kurz túlélni az újabb politikai krízist, illetve mennyi valós tartalom maradt még az „új politikai stílus” szlogenje mögött az elmúlt négy év eseményeinek tükrében?

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/9: Orosz elnökség az Északi-sarkvidéki Tanácsban

  Az Északi-sarkvidéki Tanács (Arctic Council) 1996-ban alakult meg. A 8 északi sarkköri országot tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada és Dánia. 2020. május 19-én Oroszország kezdi meg a kétéves elnökségi ciklusát a szervezetben. Hogyan viszonyulnak az adott országok az Északi-sarkvidéki Tanácshoz, annak működéséhez és mik az érdekei a szervezet kapcsán? Hogyan működik együtt Oroszországgal a másik két állam a térségben? Mire lehet számítani az adott államoktól a következő két évben az Északi-sarkvidéki Tanács és az orosz elnökség kapcsán? Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról beszélgetett Ilyash György kutatónk (KKI) Zoltai Alexandrával (Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központ), valamint Szilvási Simonnal (Antall József Tudásközpont Globális Kapcsolatok irodája).

 • Podcastek
  Podcastek

  Kilátás a hegyről 2021/8: Keresztényüldözés és migráció – nemzetközi reakciók és a magyar gyakorlat

  Van-e kapcsolat a jövő évi pápalátogatás, illetve Magyarországnak az üldözött keresztény egyházak megsegítésében betöltött élenjáró szerepe között? Helyes-e az a nemzetközileg sokak által megkérdőjelezett gyakorlat, amit a magyar kormány folytat a segélyezésben, amikor az ínséget szenvedő országokban keresztény egyházaknak adja a támogatást, s ők adják tovább a rászorulóknak? Mi a válasz arra a nyugati vezető katolikus körökből származó kritikára, hogy mi magyarok is pogány migránsként érkeztünk Európába, s hogy ezért kellene átgondolnunk a migrációval kapcsolatos álláspontunkat? Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról beszélgettünk Dr. Azbej Trisztánnal, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps programért felelős államtitkárral, valamint Dr. Seszták Istvánnal, a Debrecen-Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia főhelynökével.

 • Podcastek
  Podcastek

  Maszgúf 2021/1: Attól még, hogy téged nem érdekel a Közel-Kelet, te még érdekelheted a Közel-Keletet

  2021 első Maszgúf adásában Wagner Péter és Szalai Máté a Biden-adminisztrációval kapcsolatos várakozásaikat osztják meg, különös tekintettel a szaúdi-amerikai kapcsolatokra és a három elhúzódó háborús konfliktus alakulására.