Politikai és gazdasági reformok Ukrajnában és az EU-val való együttműködés lehetőségei

Politikai és gazdasági reformok Ukrajnában és az EU-val való együttműködés lehetőségei
2019-11-22 KKI
„Political and Economic Reforms in Ukraine as a window of cooperation with EU” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést november 20-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet, melyen Sergiy Solodkyy, a New Europe Center igazgatóhelyettese, és Yehor Kyian, az International Centre for Policy Studies elemzője vett részt. A beszélgetést Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője moderálta. A rendezvény Ugrósdy Márton, a KKI igazgatójának köszöntőjével kezdődött, majd a két vendégelőadó beszélt az Európai Unió és Ukrajna közötti együttműködésről, Ackermann Sándor kérdéseire is kitérve. Az esemény végén a közönségnek is volt lehetősége kérdéseket feltenni a két vendégelőadónak.

A köszöntőbeszéd után Ackermann Sándor az ukrán belpolitikai helyzetről és az idei évi választásokról beszélt rövid felvezetésként; külön kiemelve az új kormány előtt álló kihívásokat. Későbbi kérdései a reformtervekhez kapcsolódtak, illetve az EU és Ukrajna viszonyához.

Sergiy Solodkyy szerint Ukrajna elkötelezett az Európai Unióba és a NATO-ba való belépés mellett, az ország már elkezdte a NATO elvárásainak megfelelően átalakítani a hadseregét. A nemzetközi szervezetekkel való mélyebb együttműködéshez azonban kiemelten szükséges a kelet-ukrajnai helyzet rendezése. Erre a normandiai formátum – melyet Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország alkot – keretében több egyeztetés történt, ám végleges megállapodás egyelőre nem született. A legközelebbi találkozót december 9-re tervezik Franciaországban. Solodkyy tovább részletezte a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban felmerült problémákat is; véleménye szerint a helyzetben Ukrajna már nagy engedményeket tett, és az orosz fél részéről nem volt elég közeledés egy működő megegyezés felé. Az új kormányt illetően beszélt a reformtervekről és a korrupció csökkentéséhez szükséges megoldásokról, valamint arról, hogy felmérések alapján Ukrajna lakosságának nagy része is támogatja az EU- és a NATO-tagság jövőbeli lehetőségét. Kiemelte továbbá, hogy az új ukrán elnök továbbra is nagy népszerűségnek örvend az országon belül, amely megfelelő felhatalmazást jelent a reformok végrehajtásához.

Yehor Kyian hangsúlyozta az ukrán–magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát, és kiemelte, hogy az Európai Unión belül Magyarország az egyik legnagyobb támogatója az ukrán csatlakozás lehetőségének. A két szomszédos ország közötti gazdasági együttműködés széles, és ennek növelésére nagy lehetőség van az energiaszektorban is. A közgazdász beszélt továbbá arról, hogy Oroszország jelentősége a külkereskedelemben lecsökkent az elmúlt években, valamint kitért az Unió közös piacába való sikeres termékbejuttatás nehézségeire. Ehhez is kapcsolódik a törekvés, hogy az ukrán előírásokat közelítsék az EU-s előírásokhoz. A szakértő elemezte a kelet-ukrajnai helyzet gazdaságra gyakorolt hatását; bár a régió jelentős részét adta az ország GDP-jének, a többi térségre a fegyveres konfliktus nem gyakorolt visszafogó hatást, az ukrán gazdaság növekedett az elmúlt években. Kyian ezek után még ismertette az új ukrán kormány reformterveit, a tervezett privatizáció és az állami földeladások várható hatásait.

A két vendégelőadó az esemény végén a közönség kérdéseire is válaszolt. A kérdések nagyrészt a kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatos hatásokat érintették; többek között, hogy a konfliktus milyen hatással van Ukrajna többi országgal gyakorolt kapcsolatára. Az ukrán külpolitikán kívül szó esett még a tervezett ukrajnai földeladásokról, melyet az új kormány kezdeményezett, valamint ezeknek az ukrán mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról.