Posztszovjet államok járvány idején

Posztszovjet államok járvány idején
2020-05-13 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) „Posztszovjet államok a járvány idején” címmel rendezett online kerekasztal-beszélgetést 2020. április 22-én. A beszélgetésen Dr. Vasa László, a KKI vezető kutatója az öt közép-ázsiai szovjet utódállam, Ackermann Sándor, a KKI elemzője Ukrajna, Ilyash György, a KKI kutatója pedig Oroszország szemszögéből elemezte a járványügyi helyzetet és annak politikai-gazdasági hatásait.  A beszélgetést Orosz Anna, a KKI kutatója és programvezetője (Posztszovjet térség és a Balkán) moderálta.

Az résztvevők elsőként a járványügyi helyzetet és a koronavírus elleni válaszintézkedéseket mutatták be a posztszovjet térség különböző államaiban, majd a pandémia lehetséges gazdasági hatásait és azok szociális következményeit járták körül. A beszélgetés végén arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy a járványnak milyen hatásai lehetnek a tárgyalt országok külpolitikai prioritásaira és integrációs törekvéseire.

Ilyash György elmondta, hogy a moszkvai vezetés már január elején gyors és hatékony intézkedéseket vezetett be a kínai határszakaszon, azonban az Európa felől érkező veszélyre nem tudott ilyen sikeresen reagálni. Kiemelte azt is, hogy az ország jelentős ágykapacitásokkal rendelkezik és világviszonylatban is sok tesztet végez, ugyanakkor felhívta a figyelmet a megfelelő eszközök és szakemberek hiányára és arra, hogy rendkívül egyenlőtlen az egészségügyi rendszer fejlettsége az ország különböző régiói között. A járványhelyzet lehetséges gazdasági hatásaival kapcsolatban elmondta, hogy habár az energiaszektortól nagymértékben függő orosz gazdaságot negatívan érintette az olajár esése, az ország, amely a gazdasági szankciók hatására részben önellátásra rendelkezett be, jelentős tartalékokkal rendelkezik, külső adósságának mértéke pedig a világon az egyik legalacsonyabb.

Ackermann Sándor rávilágított, hogy a járvány meglehetősen nehéz belpolitikai helyzetben érte el Ukrajnát. Egy új kormány felállásával párhuzamosan a kijevi vezetés nem tudott megfelelő preventív intézkedéseket hozni és csak késéssel reagált a kialakult helyzetre. Az ukrán gazdaság, amelyet rendkívül negatívan érint a 2014 óta tartó krízis, a járványhelyzet gazdasági hatásai miatt további komoly kihívások elé néz. A helyzetet súlyosbítja, hogy a GDP számottevő hányadát kitevő hazautalások várhatóan jelentősen csökkeni fognak: az Ukrán Belügyminisztérium jelentései szerint május elejéig több mint 650.000-en tértek haza a külföldön dolgozó ukrán állampolgárok közül.  A következő időszakot vélhetőleg az IMF-el való tárgyalások fogják meghatározni. A kérdés e tekintetben az, hogy az ország tudja-e teljesíteni az nemzetközi szervezet által a pénzügyi segélyekhez folyósításához támasztott elvárásokat.

Dr. Vasa László a közép-ázsiai utódállamok kapcsán elmondta, hogy egy olyan egyedülálló térségről beszélünk, ahol öt országból kettőben – Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban – hivatalosan nincsen járványveszély. A régió legfejlettebb egészségügyi rendszerével rendelkező Kazahsztán viszonylag gyorsan, szigorú intézkedésekkel reagált a kialakult helyzetre; a hadsereg lényegében hermetikusan lezárta a nagyvárosokat. Kiemelte, hogy amellett, hogy Üzbegisztán is meglehetősen gyorsan és hatékonyan reagált, az új üzbég vezetés ígérete, hogy nyitottabb országot működtet beigazolódni látszik, ugyanis az országos vírusadatok világszintű nyilvánosságot kaptak az elmúlt időszak során. A járványhelyzet lehetséges gazdasági hatásaival kapcsolatban elmondta, hogy a térségre általában nem jellemző a kormány általi gondoskodás, javarészt kiterjedt szociális hálóról sem beszélhetünk. Egyedül a térség legjelentősebb gazdaságának számító Kazahsztán fogadott el eddig egy átfogó gazdasági mentő csomagot.

Az előadás végén a résztvevők röviden felvázolták, hogy hogyan érintheti a járvány a posztszovjet térség befagyott konfliktusait. Röviden kitértek Oroszország gazdasági támogatásainak szerepére az olyan konfliktusos régiókban, mint Abházia és Dél-Oszétia, valamint kiemelték a járvány hatását a kelet-ukrajnai konfliktust övező nemzetközi figyelem további csökkenése kapcsán is.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!