Románia gazdasága – aktuális kérdések és kilátások

Románia gazdasága – aktuális kérdések és kilátások
2019-05-20 KKI
2019. május 6-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet már harmadik alkalommal fogadta Dr. Andrei Radulescut, a legnagyobb romániai bank, a Banca Transylvania makrogazdasági kutatási igazgatóját, a Román Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének vezető kutatóját. A „Románia gazdasága – aktuális kérdések és kilátások” címmel angol nyelven tartott nyilvános előadás számos témát érintett: többek között szó volt a román makrogazdasági kilátásokról, a globális és az európai gazdasági környezet hatásairól és a Románia gazdasági kapcsolatairól szomszédos országokkal.

Radulescu kiemelte, hogy az ország a régió eminense a gazdasági konvergencia tekintetében. A globális és az európai gazdasági környezetet illetően kiemelte, hogy az idei év első hónapjaiban tapasztalható gazdasági lassulás ellenére a globális gazdaság továbbra sincs még recesszióban. Azonban egy olyan ciklus vége felé közeledünk, melynek átgyűrűző hatásai lehetnek a gazdaságban, erre az euróövezetnek pedig fel kell készülni. Ami a közelmúltbeli román gazdasági növekedést illeti, a bérek növekedése ellenére a lakossági fogyasztás csökkenő tendenciát mutat. Ezzel párhuzamosan a háztartások megtakarítása tovább növekszik, mivel az emberek egyre bizonytalanabbak a jövőt illetően. A kormány a költségvetési bevételeket érintő szabályozások szigorúbb végrehajtására törekszik a magánszektorban, míg a bizonytalanságok miatt a befektetők csak rövid távú kockázatokat mernek vállalni. Románia továbbra is kevésbé függ a külföldi finanszírozástól, mivel mind a magán-, mind az állami szektorban nagy megtakarításokkal rendelkezik, illetve a külföldön dolgozó román állampolgárok jelentős összegű hazautalásaira is támaszkodhat.

Radulescu szerint Romániában továbbra is fennáll a gazdaságpolitikai feszültség, amely számos olyan kockázati tényezővel párosul, mint például a globális és európai makroszintű pénzügyi helyzet, a feltörekvő piacokra irányuló tőkeáramlás hatása, a gazdaságpolitikai mix és a háztartások nem bizakodó attitűdje. Véleménye szerint ezeket a problémákat nem lehet hatékonyabb regionális együttműködés és a digitalizálás előrehaladása nélkül kezelni.