Strategic Challenges on NATO’s Eastern Flank

Strategic Challenges on NATO’s Eastern Flank
2018-05-15 Béla

2018. május 8-án Frederick Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az Egyesült Államok európai hadseregének egykori főparancsnoka, jelenleg a washingtoni Center for European Policy Analysis (CEPA) munkatársa tartott előadást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben „Strategic Challenges on NATO’s Eastern Flank” címmel. Az előadáson hozzászólóként Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadó is részt vett. A beszélgetést Ugrósdy Márton, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese moderálta.

Schőberl Márton igazgató köszöntőjét követően Hodges altábornagy három főbb témával foglalkozott, így az Egyesült Államok Európához való viszonyával, az EU-NATO együttműködéssel, valamint a NATO belső problémáival. Európa és az Egyesült Államok kapcsolatát illetően kiemelte, hogy előbbi az USA egyik legfontosabb szövetségese, akire válságkezelés kapcsán is rendszeresen támaszkodik, így a jó viszony ápolása elengedhetetlen.

Megemlítette az Európai Hadsereg létrehozásának problémáját és a tagállamok védelmi kiadásainak fontosságát; szerinte az Egyesült Államok feladata, hogy ösztönözze az Európai Unióval való együttműködést. A NATO-n belüli infrastruktúra-fejlesztésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy bár üdvözlendőek, számos projekt átláthatatlan és versenyben van az USA védelmi iparával.

A nyugalmazott altábornagy kitért arra, hogy Oroszország a partneri viszony erősítése helyett inkább fenyegetést jelent a szervezet számára, valamint taglalta a NATO-n belüli változtatások szükségességét, beleértve a 2016-os NATO-csúcson elfogadott intézkedéseket, valamint az észak-keleti (Baltikum és Lengyelország) és dél-keleti (fekete-tengeri régió) régiókat összekötő infrastruktúra fejlesztésének szükségességét.

A kérdések alatt szó esett a keleti határok problémáiról, egy katonai Schengeni-övezet létrehozásáról, Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról a NATO-n belül, valamint hazánk szerepéről az Oroszország elleni diplomáciai fellépésben.