Suomi/Finnország 100 – könyvbemutató a KKI-ben

Suomi/Finnország 100 – könyvbemutató a KKI-ben
2018-03-07 Béla

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és Magyarország Helsinki Nagykövetsége gondozásában közös kötet jelent meg „Suomi/Finnország 100” címmel, melynek bemutatójára 2018. március 5-én került sor a KKI-ben.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és Magyarország Helsinki Nagykövetsége gondozásában közös kötet jelent meg „Suomi/Finnország 100” címmel, melynek bemutatójára 2018. március 5-én került sor a KKI-ben. A kötetről Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország helsinki nagykövete, valamint dr. Urkuti György, a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. Európai Bilaterális Főosztályának vezetője beszélgetett. Az eseményt Schőberl Márton, a KKI igazgatója nyitotta meg.

Mint Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, a kötet azzal a céllal jött létre, hogy tisztelegjen Finnország százéves függetlensége előtt. Helyet kaptak benne személyes visszaemlékezések és szakírások is – finn és magyar nyelven egyaránt -, ezzel egyedülálló módon bemutatva a finn-magyar diplomáciai kapcsolatok történetét.

Dr. Urkuti György felhívta a figyelmet arra, hogy bár a két ország között nagy a fizikai távolság, a kulturális-érzelmi kapcsolódási pontok sokszínűségéről szakmai pályafutása során számos alkalommal megbizonyosodott. A főosztályvezető, aki több ízben töltött időt Finnországban külszolgálat keretén belül, továbbá hangsúlyozta, hogy bár ma nem beszélhetünk arról a kiemelt közelségről, mely a hetvenes-nyolcvanas években jellemezte a két ország közötti viszonyt, a jelenlegi kihívást és feladatot a kapcsolatok Európai Unió keretin belüli újradefiniálása jelenti.

A személyes hangvételű beszélgetés kitért a közös finnugor gyökerekre is, hangsúlyozva a kultúrdiplomácia kapcsolaterősítő szerepét.