Védelmi innovációs kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben

Védelmi innovációs kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben
2019-02-07 Béla

2019. február 4-én került megrendezésre az „Innováció a magyar védelmi szektorban” című kerekasztal-beszélgetés a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, melyben a hazai hadiipar előtt álló kutatás-fejlesztési kihívásokról esett szó.

Az eseményt Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy ez a kerekasztal-beszélgetés az első eleme a KKI által 2019-re tervezett NATO-emlékévnek, amely a szövetség fennállásának 70., illetve a magyar tagság 20. évfordulóját ünnepli.

A rendezvényen elsőként Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezető-tulajdonosa szólalt fel, aki bemutatta a hazai innovációs környezet versenyképességét meghatározó főbb tényezőket. Ezt követően dr. Dominek Dalma Lilla, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója vázolta fel az innováció támogatását szolgáló állami intézményrendszer működését. Harmadikként dr. Porkoláb Imre ezredes, a Honvédelmi Minisztérium nemzeti fegyverzeti igazgatójának kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese osztotta meg a NATO-ban és a Pentagonban szerzett tapasztalatait, valamint a „Zrínyi 2026” modernizációs program főbb stratégiai irányvonalait az innováció területén.

Az esemény végén a közönség soraiból is érkeztek kérdések az előadókhoz, egyebek mellett a beszerzési és innovációs igények összeegyeztetéséről, a kiberhadviselés és digitalizáció jelentette kihívásokról, illetve az innovációs kultúra megteremtéséről a Magyar Honvédségen belül.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora Szőke Diána, a KKI vezető elemzője volt.