Wendy Morton MP államtitkár látogatása az Intézetben

Wendy Morton MP államtitkár látogatása az Intézetben
2021-06-03 Csenge Dobrai

2021. május 20-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vendége volt Wendy Morton, a Brit Külügyminisztérium európai szomszédságért és Amerikákért felelős államtitkára, valamint Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár. A Magyarország és az Egyesült Királyság: a kétoldalú kapcsolatok száz éve és a jövő kilátásai című kerekasztal-beszélgetést Ugrósdy Márton, a KKI igazgatója vezette.

Bevezetőjében Wendy Morton értékelte kétoldalú kapcsolatainkat, majd Sztáray Péterrel közösen megállapították, hogy ez a mostani valószínűleg a valaha volt legjobb kapcsolat a két ország között még a brexit okozta nehézségek ellenére is. A koronavírus elleni védekezéstől a brexit utáni diákmobilitási programokig egy sor aktuális kérdésen keresztül megvitatták a jelentősebb kihívásokat a jelenlegi helyzetben, majd szóba került a szuverén Nagy-Britannia általános helyzete, a két ország kormányainak hasonló megközelítése, valamint az Európai Unió jövője az Egyesült Királyság kilépése után.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Intézetünkben üdvözölhettük Ms. Mortont, valamint Sztáray Péter államtitkár urat. Bízunk benne, hogy a kerekasztal-beszélgetés jelentős mérföldkő volt a két állam közötti párbeszéd fenntartásában és a partnerség megerősítésében.


A rendezvényről készült képek forrása:

Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI)//Institute for Foreign Affairs and Trade (IFAT)

Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége //British Embassy Budapest